Kyseessä on siis Grilled Cheese Sandwich eli grillattu juustovoileipä. Sen perusainekset koostuvat kolmesta asiasta: voista, paahtoleivästä ja juustosta. Ihan oikeasti. Kaikessa yksinkertaisuudessaan leipä on todella suosittu, tämänkin ruoan kohdalla suosio varsinkin lasten keskuudessa on suuri. Meidän versio on astetta monimutkaisempi... jos niin edes voi sanoa.
Parasta tässä ruokalajissa on sen epämääräisyys. Juustoa ja voita voi käyttää niin paljon kuin huvittaa, vain oma mieltymys on rajana. Laitan kuitenkin esimerkin vuoksi tähän meidän annostuksemme. Alla siis resepti kahteen leipään.
Grilled Cheese Sandwich
4 paahtoleipäpalaa
1 mozzarella
3 cheddarjuustoviipaletta
4 siivua kalkkunaleikettä
voita
Voitele paahtoleipäsiivut yhdeltä puolelta melko tarkasti reunoja myöten.
![]() |
| Mikä tahansa leipälaji käy hyvin. Meillä käytettiin täysjyväpaahtoleipää. |
Siivuta mozzarella neljäksi palaksi. Syö jäljelle jäänyt kantapala kokkailun tiimellyksessä! Avaa cheddarsulatejuuston yksittäispakatut, valmiit viipaleet. Ota kalkkuna valmiiksi esille.
![]() |
| Kaikkien juustojen tärkein ominaisuus on sulavuus. Mozzarella on maino vaihtoehto, kunhan rasvaprosetteja on enemmän kuin kaksi. |
Lämmitä pannu keskilämmöllä (1-6 asteikolla 4 oli meidän levyillämme varsin sopiva) kuumaksi ja asettele leipä voideltu puoli alaspäin. Kokoa leivän päälle juustot ja kalkkunaviipaleet ja laita toinen leipä viimeiseksi voipuoli ulospäin käännettynä. Muista laittaa juustoa ensimmäisenä ja viimeisenä, jotta se sulaessaan jää leipiin kiinni. Paista leipiä pannulla molemmin puolin, kunnes pinta on kullanruskea ja juusto sulanut. (Meidän levymme kanssa sai olla kärsivällinen, mutta ensimmäisestä kokeilusta viisastuneena kutosta kannattaa välttää...)
Ja eikun syömään!
Mitä tekisin toisin?
Kuten näkyy, leivät on erittäin helppo valmistaa. Ei varmaan tarvitse sanoa, että sulanut juusto, leipä ja hitunen kalkkunaa oli hyvää. Itse asiassa lisäisin kalkkunaa vielä siivun lisää, fileeleikkeleet ovat niin ohuen ohuita. Mielelläni kokeilisin erilaisia juustoja tämän kanssa, ehkä vielä vähän tomaattia...
Mikä oli vaikeaa reseptin kääntämisessä?
Ei oikeastaan mikään. Periamerikkalaiseen tyyliin paahtoleivän olisi tietysti pitänyt olla mahdollisimman vaaleaa, mutta hyväksyin täysjyväleivänkin, sillä ravintoloissa usein sen voi tilata vaalean vehnäleivän tilalle.
Cheddar on erittäin tavallinen juusto Amerikassa, sitä tähänkin leipään ensimmäisenä suositellaan. En ole vielä löytänyt samanlaista, pehmeää cheddaria suomen juustovalikoimasta. Brittiläinen cheddar, jota ainakin Stockmann myy, on liian kovaa ja pitkälle kypsynyttä. Marketin hyllyssä olevat cheddarit ovat mauttomia. Cheddarsulatejuustoviipaleissa on hitunen oikeaa makua sulaneena, mutta sulatejuuston maku ei ole sekään millään tavalla autenttinen. Pihinä ostimme sitä silti. (Pakko sanoa, että ainoastaan Hochlandin versi on hyväksyttävää!)
Oikeastaanhan leipään voisi laittaa sisälle mitä vain mieleen tupsahtaa. Kalkkuna ja kinkku on tavallinen lisä myös Ameriakassa, vaikka aivan alkuperäisessä reseptissä onkin vain cheddaria.
- Paula
Cheddar on erittäin tavallinen juusto Amerikassa, sitä tähänkin leipään ensimmäisenä suositellaan. En ole vielä löytänyt samanlaista, pehmeää cheddaria suomen juustovalikoimasta. Brittiläinen cheddar, jota ainakin Stockmann myy, on liian kovaa ja pitkälle kypsynyttä. Marketin hyllyssä olevat cheddarit ovat mauttomia. Cheddarsulatejuustoviipaleissa on hitunen oikeaa makua sulaneena, mutta sulatejuuston maku ei ole sekään millään tavalla autenttinen. Pihinä ostimme sitä silti. (Pakko sanoa, että ainoastaan Hochlandin versi on hyväksyttävää!)
Oikeastaanhan leipään voisi laittaa sisälle mitä vain mieleen tupsahtaa. Kalkkuna ja kinkku on tavallinen lisä myös Ameriakassa, vaikka aivan alkuperäisessä reseptissä onkin vain cheddaria.
- Paula




Voi ei kun näyttää hyvältä! Tämä on oikeastaan aika hyvä ohje sellaisiin hetkiin, kun kaapista ei löydy muuta kuin leipää, juustoa, makkaraa ja voita (niitä meiltä ainakin yleisimmin löytyy, jos ei mitään muuta :) ) ja kun haluaa kuitenkin lämmintä ruokaa. Tästä voisi tulla ihan hyvä ruisleivänkin kanssa, vaikkei se silloin autenttinen olekaan. Pannulla rapsakaksi paistettu ruisleipä on ihanaa!
VastaaPoistaJenni
Oi, ruisleipäväännös kuulostaa kyllä tosi hyvältä myös! Me tietysti yritetään nyt kokeilla mahdollisimman amerikkalaisia, mutta ehdottomasti kannattaa suomentaa myös aineslistaa, siitähän voi saada vaikka miten hyviä juttuja aikaiseksi!
PoistaNam!
- Paula